Halli, The Pool

Uimahyppyteos Halli, The Pool esitetään 20.-22.11.2015 Kalevan uimahallissa Tampereella.


Karoliina ja Rosa
Kuva Harri Hinkka

Halli arvostelu

Kyseessä on säveltäjä-haitaritaiteilija Kimmo Pohjosen uusi sävellysteos tehty nimenomaan uimahyppyaltaalle. Mukana maailmaa luomassa äänisuunnittelija Tuomas Norvio, ohjaaja Marika Vapaavuori sekä hyppäämässä minä ja Rosa Meriläinen sekä Mansen Molskiksen hyppääjiä. Kantaesitys saa ensi-iltansa 20.-22.11.2015 Kalevan uimahallissa osoitteessa Joukahaisenkatu 7, 33540 Tampere.

Esitysajat:  pe 20.11 kello 19.30, la 21.11 kello 17.30, su 22.11 kello 17.30. Lipunmyynti on nyt alkanut! Lippuja saa hauskasti kahdella eri tavalla. Ne , jotka haluavat lippunsa ennakkoon ja ISTUMApaikoille, eli katsomaan esitystä ns. normaaliin tapaan vaatteissaan, voivat ostaa lippunsa 20/15 euron hintaan Tiketistä. Paikkoja on rajoitetusti, joten ole nopea! Ne uimarit ja treenaajat, jotka ovat jo hallissa tapahtumaa ennen uimapuvuissaan ja -housuissaan, pääsevät katsomaan esitystä uimapuvuissaan seisomapaikoille ja viereiseen 25. metrin altaaseen, uimalipun hinnalla! Otathan huomioon, että silloin uimalippu hankitaan hallin kassalta normaalisti ennen kassan sulkeutumista.

Lipunhankkija! Hallissa on kuumaa ja kosteaa, pukeudu sen mukaan, takit voi jättää narikkaan ja hyppyaltaalle on oma erillinen sisäänkäynti. Roiskevaara!

Hankkeen ovat mahdollistaneet Tampereen kaupunki, Koskiklinikka, Naturalgoodscompany, TAIKE, Pyynikin kesäteatterisäätiö, TIKETTI, Tampereen Teatteri, POK, Pirkanmaan jätehuolto, Polar, Sunspelt, Reino & Aino, Essenuoto, Nanso, Cocovi, Helo Veikkaus, Sukkamestarit, Tampereen Vesi, Mokkamestarit, Polte-sali, Forenom huoneistohotellit ja Suomen Uimaliitto. SUURKIITOS!

Harjoituspäiväkirjaa ja mietteitä kohti marraskuun uimahyppysävelteosta Halli, The Pool.

Tässä osiossa avaan harjoitusprosessia, näette klippejä ja kuvia harjoituksista ja mietteitä hyppäämisestä ja siihen liittyvistä tukitoimista.

15.11.
Kooste mun ja Aatu Keräsen hyppytreeneistä viime viikolta. Voltti taakse synkrona vitosesta, taittokaato jaloilta taakse vitosesta ja perushyppyjä! Aatu esiintyy mukana teoksessa!

5.11
Tässä tehdään synkrona vitosesta taakse taittaen. Tää on ekoja kertoja kun tehdään se taittaen tavalla. Taitto ei ole vielä kovin syvä eikä yhtäaikaisuuskaan päätä huimaa, mutta taittaen vitosesta taakse ei ole kauhean helppo , varsinkaan kun reuna on niin ahdas, että kädet osuu välillä ilmassa yhteen…

Rosa tekee sisään puolitoista volttia vitosesta. Tämä on tosi hurja ja hieno hyppy ja vaatii paljon rohkeutta ja taitoa kun se pyörii kiveen päin. Hyvä Rosa! Muutenkin treenit menee mukavasti.

Esityksiin on kaksi viikkoa aikaa! Liput kannattaa ostaa nyt, sillä niitä ei hallilla enää myydä. Varmista siis paikkasi ja hanki lippusi Tiketistä! (Myös uimalippupaikkoja on rajoitettu määrä turvallisuussyistä johtuen):

19.10.2015
Kuukausi aikaa Halli, the Pool, teoksen ensi-iltaan! Halli on siis teos missä musan on luonut Kimmo Pohjonen, äänisuunnittelun tehnyt Tuomas Norvio, hypyt minä ja Rosa Meriläinen ja Mansen Molskis ja ohjaus Marika Vapaavuori. Kesto noin 40 min.Teoksessa hypätään kaikilta tasoilta mitä hallin hyppyaltaasta löytyy ja Hallia ajatellen, olen hypännyt erilaisia kisasarjoja, erilaisissa halleissa systemaattisesti pidemmän aikaa. Tässä Tampereen uintikeskuksen finn cupin masters-sarjan vitosen kerroksen kisahypyt parin viikon takaa. Siihen kuului neljä hyppyä; käsilläseisontavoltti vitosesta, sisään taittaen, taakse kerien ja ulos kerien. Kivoja perushyppyjä. (Itse näkee heti korjattavat; jalat yhteen, kunnon kerä, nilkat ojennukseen jne.)

23.9.2015
Tässä olis ekat hyppyklipit! Ensimmäinen on yksi oudoimmista mitä olen kokeillut ja ällistyttävän pelottava: käsilläseisontavoltti vitosesta, mutta taakse suuntaan. Se tarkoittaa sitä että pitää mennä reunalle käsilläseisontaan naama altaaseen päin, eikä siihen asentoon pääse, ellei valmentaja varmista pitämällä varpaasta kiinni. Sitten lähdetään kaatumaan suorin käsin jalat edellä veteen, tehdään kerä taakse ja avataan kun omasta mielestä vesi tulee vastaan… Taakse pyörivissä ei näe, missä vesi on ja se pitää tietää tai arpoa se avauksen hetki. Selälleen meno ei ole vaihtoehto vitosesta!

Toinen on ykkösen laudalta taakse suorin vartaloin puolella kierteellä. En ihan tajua noita kierteitä enkä oikein saanut kunnolla tuohon hyppyyn korkeuttakaan ja suuntaa. Lisää treeniä.

Kolmas kaato on kolmosesta ja vitosesta,kun ystävien kanssa testailtiin miltä näyttää jos useampi ihminen tekee synkrona kaatoja eri tasoilta (Rosa, Anna Pekkanen, Vilma) Toimii! Tuossa oli kyseessä suora kaato eteen. Vois seuraavaksi kokeilla synkrona suoraa kaatoa taakse, nelistään!

Kuvaajana toimi hyppykaveri Aatu Keränen. Valmentaja Vilma Koskipää.

15.9.2015
AINA HUONO TUKKAPÄIVÄ eli sinulle joka haluat aloittaa uimahyppäämisen

Voit unohtaa:

  1. Irtoripset ja kestoripset. Yksi syöksy vitosesta altaanpohjaan ja ne ne jää sinne, altaanpohjaan.
  2. Tekokynnet, pitkät kynnet, keskimittaiset kynnet, kynnet ylipäätään. Jos rakastat itsesi viiltelyä ja haluat olla rystyset, polvet ja nilkat verillä viikoittain, kasvata kynnet. Viimeistään siinä vaiheessa kun ojentaudut veteen ja otat kädet kiinni, pitkät kynnet raapaisee rystyset verille. Ja hellurei, haluaisin nähdä kuinka monta minuuttia rakennekynnet kestää vedenpainetta ja nopeita kiinniottoja…
  3. Kiiltävät, vahvat ja kauniit hiukset. Yhden harjoituksen aikana tulee tehtyä noin 25-50 hyppyä altaaseen, joka on neljä metriä syvä. Jos hiukset on sidottu kiinni tavallisesti, ensimmäinen isku veteen kerroksista pohjaan, riipaisee hiuslenkin pois paineella. Tukka on siis köytettävä kiinni niin tiukasti että silmät menee viiruun. Sen jälkeen hiukset karkailevat harjoituksen aikana lenkistä ja kiertyvät veden pyörteen ansiosta pikkuisille rastapalleroille, joita on mahdotonta saada harjasta ja kammasta läpi. Olen ratkonut ongelman leikkelemällä ne tylysti saksilla pois sitä mukaa. Bonuksena kiillottomat ja rutikuivat hiukset! Ne saat helposti neljä kertaa viikossa toistuvalla sauna-allasvesi-sauna-rutiinilla!
  4. Hiusvärin. Punainen on hyvä, se valuu viemäriin hetkessä! Valkoinen, hopea , vaalea ja vaaleanruskea muuttuvat allasveden ansiosta helposti vihertäväksi. Yllätys on se, minkä sävyiseksi vihreäksi ja millä kerralla. Koskaan ei voi tietää etukäteen!
  5. Normaalin ihon. Kuuden vuoden empiirisellä tutkimuksella olen päätynyt suojaamaan ihoa ennen hyppäämistä, ennen saunaa, saunan ja hyppäämisen jälkeen. Rasvaa holvataan litrakaupalla ja jonkun sortin tukkukortti olisikin paikallaan! Iho ei ihan kestä kemikaaleja ja vettä ja kuivuu hiekkapaperiksi hetkessä, varsinkin talvella. Ensin käytin tavallisia rasvoja. Ei tehoa. Siirryin kokonaan luontaiskosmetiikkaan eli ei enää lisäaineita ja kemikaaleja enempää. Sitten siirryin paksumpiin rasvoihin. Ei tehoa. Jonka jälkeen löytyi öljyt ja voit. Öljy ja voipohjaisista kamoista löytyi riittävä suoja sekä kasvoille että iholle. Öljy ja voipohjaisista kamoista löytyi riittävä suoja sekä kasvoille että iholle. Alla pari hyvää vinkkiä ja ideaa niitten käytöstä! Kylmäpuristettuja öljyjä ja rasvoja laittaa ruokaan, mutta niistä saa myös helposti kosmetiikkaa:

Kuorintavoide
Kaakaovoista aivan saa mahtavan kuorintavoiteen. Sulata vesihauteessa noin 2 ruokalusikallista kaakaovoita, 4 ruokalusikallista hamppuöljyä ja halutessasi, jos kotoa löytyy, niin 8 tippaa joitain eteeristä öljyä esim. laventelia tai ruusua tuoksua antamaan. Kun öljyt ovat hieman jäähtyneet, sekoita joukkoon 1 dl Kalaharin suolaa ja jos haluat, niin voit laittaa väriä antamaan ruokalusikallisen kaakaojauhetta. Laita valmis kuorintavoide johonkin puhtaaseen kauniiseen purkkiin.
Kuorinnan jälkeen voi iholle ja kasvoille levittää puhdasta hamppuöljyä. Koska hamppuöljy sopii kuivalle iholle ja imeytyy nopeasti eikä se jätä iholle rasvaista tunnetta, se sopii rasvaisellekin iholle.

Balsami
Ihon kuivimmille kohdille kuten kyynärpäille, kantapäille ja huulille voi tehdä itse balsamin sulattamalla vesihauteessa 2 reilua ruokalusikallista kaakaovoita, 1 ruokalusikallinen kovettuvaa (ei juoksevaa) kookosöljyä, 1 ruokalusikallinen hamppuöljyä ja halutessasi jos kotoa löytyy, niin vielä 8 tippaa joitain eteeristä öljyä esim. laventelia tai ruusua. Kaada sulaneet öljyt johonkin puhtaaseen kivaan purkkiin jäähtymään.

Koska kaakaovoissa ja kookosöljyssä on luontaisesti runsaasti E ja hamppuöljyssä A vitamiinia, öljyt kannattaakin sulattaa miedolla lämmöllä vesihauteessa, koska muuten kova kuumuus tuhoaa öljyjen luonnolliset vitamiinit ja muut hyvät ominaisuudet.

RAKASTAN HYPPÄÄMISTÄ!